>

+ حلیم گندم

سالهاست اینجا نیومدم انگار باوجودی که همیشه اینجا دفتریادداشت آشپزی خودم باقی مونده و امیدوارم بمونه. من تنبل خونه ام رو دوست دارم ولی مهلت تنبلی کردنی نیست...

تصمیم گرفتم به عنوان پست بازگشت به تنبل خونه حلیم رو بنویسم. حلیم برای من یعنی هزار خاطره بچگی... یعنی تاسوعا، عاشورا نذری... یعنی دیگ های بزرگ و گوسفندهای منتظر، شب های بیدار، حیاط، پارو، آبگردون... حلیم خیلی برای ما و خانواده بزرگتر ما معنی متفاوتی داره.

در منطقه غرب حلیم یکی از رایج ترین نذری هاست. ملایر از این مساله مستثنی نیست. و من هم پدرم اهل ملایر بودن و از قدیم پدربزرگم و بعد عموم (هر دو رو خدا رحمت کنه) نذر حلیم داشتن. این بود که یه پروژه همکاری تو خونه مادربزرگم اینها همیشه در اوایل محرم برقرار بود. از دستارکردن گندم و خریدن گوسفند و کشتنش و ... بگیر تا خود شب تاسوعا که هی آب رو باید بزنی بزنی تا حلیم بشه. در منطقه ی بابام اینها ، برخلاف تهران (و احتمالاً خیلی جاهای دیگه) حلیم رو با گندم درست نمی کنن بلکه با بلغور گندم درست می کنن. این تفاوت عمده حلیم ماست.  تفاوت دیگه در نحوه ریختن گوشت ه که اون رو تو طرزتهیه توضیح خواهم داد.


[هنوز نهایی نشده؛ عکس ها خواهد آمد]مواد لازم برای حدوداً 6 نفر:

گوشت گوسفند (ترجیحاً گردن) با استخوان _______________ 1 کیلو

بلغور گندم ________________________________________ 1 کیلو

نمک _____________________________________________ نصف قاشق چایخوری

چوب دارچین _______________________________________1-2 عدد

برگ بو____________________________________________ 2-3 عدد

پیاز متوسط ________________________________________ 2 عدد

دارچین ___________________________________________ به میزان دلخواه

روغن (حیوانی) _____________________________________ به میزان دلخواه

شکر _____________________________________________ در صورت تمایل

طرزتهیه:

اول بلغور رو خیس می کنیم.

و بعد گوشت رو با پیاز و چوب دارچین و برگ بو و حدود 1.5 لیتر آب می گذاریم بپزه. آبش اگر بیشتر باشه مشکلی نیست. بعداً می تونیم بذاریم آبش جمع بشه.

گوشت که کاملاً پخت آبش رو صاف می کنیم. برگ بو و پیاز و چوب دارچین رو دور میریزیم و توی آب گوشت بلغور گندم رو می گذاریم بپزه.

 

جداگانه استخوان ها رو از گوشت جدا می کنیم (خیلی با دقت که خرده استخوانی جایی باقی نماند).

 

توی ظرف مناسب با گوشت کوب حسابی گوشت رو می کوبیم.

گوشت باید کاملاً یکدست و کوبیده بشه.

بعد یک /دو/سه گلوله بزرگ از این گوشت تهیه می کنیم. و کنار می گذاریم.

 

وقتی بلغور گندم کاملاً پخت

به آرومی گلوله های گوشت رو توی بلغور می اندازیم. درب قابلمه رو می بندیم و اصطلاحاً حلیم رو دم می کنیم. در این مرحله نباید اصلاً حلیم رو بهم بزنید.

 

بعد از حدود یک ساعت شروع می کنیم به هم زدن حلیم از لحظه ای که حلیم رو هم بزنید به بعد هر لحظه که حلیم رو هم نزنید احتمالاً ته می گیره. پس دیگه مرتب به هم می زنید (جوری که انگار دارین با پارو یا کفگیر/قاشق چوبی تون دارین 8 انگلیسی می کشید.)

نمک حلیم رو اندازه می کنیم. و حلیم رو تو ظرف مناسب می کشیم.

روغن[حیوانی] رو داغ می کنیم و روی حلیم می دیم، رویش رو دارچین و شکر /خاکه قند می دهیم و سرو می کنیم.

نویسنده : کویریات ; ساعت ٤:٠٢ ‎ق.ظ ; ۱۳٩٥/٤/۱٦
    پيام هاي ديگران()   لینک